ÍTÉLJ ELSŐRE I.

kétszemélyes társasjáték

2015

Játék célja:
Találd ki az ellenfeled kártyáján lévő személyt hamarabb, mint ahogy ő kitalálná a tiédet.

Szabály:
Tilos külső jegyekre vonatkozó kérdést föltenni.

Az Ítélj elsőre! I. és II. a játék eszközével vet föl elsősorban morális kérdéseket. Kézzelfoghatóvá tesznek olyan bennünk működő tendenciákat, melyek felelősek lehetnek jelenünk olyan társadalmi problémáiért, mint az izoláció, diszkrimináció, a szolidaritás és a tolerancia hiánya. A játék célja résztvevőinek és nézőinek figyelmét az előítéletekért és sztereotípiákért felelős gondolati mechanizmusokra irányítani.

A kétszemélyes társasjáték az egy régi társasjáték átalakításával született. A műanyag tábla 24 föl- és lehajtható arcképes kártyácskát tartalmaz, amelyeket az ismerőseim arcképeire cseréltem ki. A játék kezdetekor mindenki húz egy kártyát a pakliból. A játék célja, hogy jól irányított kérdések mentén minél hamarabb kitaláljuk az ellenfelünk kártyáján lévő személyt.
A kérdéseknek tilos külső tulajdonságra vonatkozni, itt kerülnek a képbe az arc és megjelenés alapján alkotott prekoncepciók, előítéletek és sztereotípiák, amelyek meglepő módon általában azonosan vagy hasonlóan befolyásolják a játékosok gondolkodását. Ennek eredményeképpen egy-egy arc esetében a „Van-e felsőfokú végzettsége”, „Megbíznánk-e benne”, „Gyakran jár-e orvoshoz” illetve a „Tiszta lakásban él-e” jellegű kérdésekre a játékosok azonos válaszokat képesek adni, és a játék végén ki tudják találni az egymás kártyáján lévő személyt.
A játékban barátaim vagy általam ismert emberek arcképei szerepelnek, ennek köszönhetően megfigyelhettem, hogy a sztereotípiák valós tulajdonságokkal való egyezése teljesen véletlenszerű. Mégis működhet a játék, ami annyit jelent, hogy a fejünkben élő előítéletek ezzel szemben majdnem tökéletesen egyeznek. Érdekes elgondolkodni rajta, hogy honnan származik ez a közös tapasztalat. Esetleg evolúciós maradvány, vagy csupán a tömegkultúra terméke?